6.3.13

Saaran pirkka-niksi vol. pehmeä lahja

Sain tässä yks päivä kivan idean mitä antaisin murulle lahjaksi. Mä oon siis harrastanut käsitöitä 7 vuotta että luulisi että jotain vielä osaan. Ja onhan ite tehty lahja aina kiva. Tein sitten maailman käytännöllisimmän lahjan, tyynyliinan. Joo tiedän, kuulostaa lamelta, mutta sit ku sen eteen on raatanu 4 tuntia ni voin luvata että se on taideteos. Ja paljon vähemmällä ajalla pääsee jos tekee helpommin ja ajattelee ensin loppuun asti.



1. Valitse kankaat, kerää tarvikkeet (sakset, nuppineulat, mittanauha, kynä&paperia, mallikappale)


2. Suunnittele malli, kuviointi ja mitat paperille. Laske minkä kokoisia paloja kangasta tarvitset, muista myös saumavarat! Itse tein mitoilla 57x49 ja käytin sentin saumavaroja. Helpointa on siis ajatella, että tekee tyynyliinan kahdesta palasta, joista toinen on yläpala ja toinen alapala. Yläpalaan tehdään koristelut ja se on esillä. Kannattaa muistaa, että alapuoleen tulee ylimääräinen, noin 20cm pituinen "lärpäke" jolloin alakankaasta kannattaa leikata siis sen 21cm leveämpi.


3. Leikkaa kankaat. Kannattaa miettiä miten päin saisi kankaasta hyödynnettyä mahdollisimman suuren osan. Lyijykynä on tässä vaiheessa suuri apu, kannattaa tehdä pari merkkiä että menee varmasti suoraan. Ja kankaan leikkaus on itse asiassa helpointa leikkaamalla pieni alku ja sitten vain repimällä.

4. Sommittele kankaat, laita ne nuppineuloilla kiinni ja ompele. Pussilakana kannattaa ommella kiinni niin, että asettaa yläpuoliskon ja alapuoliskon ulos tulevat puolet vastakkain. Ja se 20cm "lärpäke" taitetaan nätisti alapuoliskon kankaan päälle. Kangasta on siis aukinaisessa päässä kolme kerrosta ja kiinni ommeltavassa päässä vain 2. Kannattaa ottaa malli ja katsoa siite miten tuo menee.  

Ja voilà! Olet luonut uniikin ja käytännöllisen lahjan. Itse tein siis vähän vaikeamman kautta nuo "kehykset". Keskikankaan olen itse värjännyt joskus, ja mielestäni ihan mielettömän kivan näköinen lopputulos. Ja aika juoksi kuin siivillä kun kuunteli hyvää (vanhaa) musiikkia. Kuulemma myös lahjan saaja tykkäsi.

SAARA





2 kommenttia: